diumenge, 31 de maig del 2009

Valoració Material: Informe Final


El recurs educatiu que he avaluat ha estat la webquest, "Por la igualdad a partir de la diferencia".

Aquesta webquest està elaborada pensant en una escola d'adults, i més concretament amb una aula d'adults on hi participen majoritàriament dones. La meva avaluació l'he basat primer en mirar que l'estructura d'una eina com és la WQ, segueix l'estructura correctament: introducció, tasca, procés, avaluació i conclusions, amb la guia didàctica, així com valoro positivament la relació entre els diferents apartats.

La interculturalitat és una proposta d'interpretació de la vida social a patir de noves eines i conceptes per abordar la seva diversitat, entenent aquestes relacions des del respecte i el dret a la diferència, tal com es pot comprovar que es recull al llarg de la proposta d'aquesta WQ, fomentant la cooperació i la col·laboració dins del mateix grup, afavorint la convivència.

Altres trets importants que es tracten i que s'inclourien dins del concepte que pot abraçar la interculturalitat és la tolerància i el respecte des d'una visió crítica i comprensiva d'altres realitats i cultures diferents a les pròpies.

Els continguts treballats en relació a la interculturalitat estan el concepte de cultura i de raça, treballar sobre la diversitat cultural i la convivència. Afavoreix amb les activitats que es proposen el treball cooperatiu, i amb aquestes activitats també treballen què significa el fenomen migratori, i com pot ser l'acollida a un nou país, que hi ha al darrere de aquest procés, projectes de vida de persones que per una raó o una altre han hagut d’iniciar una nova vida en un altre lloc. Intentar trencar estereotips i prejudicis. Amb aquests aspectes que es treballen en aquesta proposta donen contingut al concepte de cultura i del què significa la interculturalitat, la coexistència i la interrelació de diverses cultures i identitats col·lectives en un mateix espai, creant un marc de convivència suficientment enriquidor i integrador des del respecte per les diferències i la no discriminació.

En aquesta eina que es proposa per treballar la diversitat des d’un nivell bàsic de la interculturalitat, facilitant primer l’intercanvi de coneixements entre les diferents dones de l’aula, coneixement a partir de les activitats de diferents històries de dones emigrades, el fet que afavoreix el coneixement de la pròpia realitat i l’autoconeixement, però també el coneixement crític d’altres realitats, tenir informació del què passa a altres llocs: cultura, geografia, política. En conjunt les activitats proposades treballarien aquest primer nivell de la interculturalitat.

Potser he trobat a faltar situacions o activitats que provoquin una situació de conflicte, la proposta sencera afavoreix moltíssim la integració, la comprensió d’altres realitats, el respecte, el treball col·laboratiu, i una altre punt a valorar i que no he trobat que es fes referència seria la comprensió de la llengua, seria un factor important a tenir en compte degut amb el tipus d’alumnes amb les què proposa treballar la WQ.

Com a potencial educatiu el trobo força interessant i adequat per situacions com la que es defineixen en la proposta d’aprenentatge a conviure amb altres realitats, l’educació intercultural és una manera d’entendre el món i les relacions interpersonals. Amb la metodologia proposada s’aprèn a ser, a participar superant les barreres que separen, aprendre a conviure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada